Egészség: A mák hatása a magasvérnyomásra

Szeretettel köszöntelek a Global EgészségABC közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz Csatlakozz és máris hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, fórumozhatsz, blogolhatsz, és megoszthatod tapasztalataidat
bárkivel.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 12 db
  • Blogbejegyzések - 58 db
  • Fórumtémák - 2 db
  • Linkek - 8 db

Üdvözlettel,

Global EgészségABC vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Global EgészségABC közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz Csatlakozz és máris hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, fórumozhatsz, blogolhatsz, és megoszthatod tapasztalataidat
bárkivel.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 12 db
  • Blogbejegyzések - 58 db
  • Fórumtémák - 2 db
  • Linkek - 8 db

Üdvözlettel,

Global EgészségABC vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Global EgészségABC közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz Csatlakozz és máris hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, fórumozhatsz, blogolhatsz, és megoszthatod tapasztalataidat
bárkivel.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 12 db
  • Blogbejegyzések - 58 db
  • Fórumtémák - 2 db
  • Linkek - 8 db

Üdvözlettel,

Global EgészségABC vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Global EgészségABC közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz Csatlakozz és máris hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, fórumozhatsz, blogolhatsz, és megoszthatod tapasztalataidat
bárkivel.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 12 db
  • Blogbejegyzések - 58 db
  • Fórumtémák - 2 db
  • Linkek - 8 db

Üdvözlettel,

Global EgészségABC vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

A mák hatása a magasvérnyomásra

 

 

Aminosavakban, zsírsavakban, foszforban, kalciumban, káliumban, magnéziumban és vasban gazdag. Régóta tudjuk, hogy lassítja az öregedési folyamatokat. Elősegíti a magas vérnyomás csökkentését. Kedvező zsírsav összetételének köszönhetően megelőzhető a trombózis és embólia kialakulása. Normalizálja a vér koleszterinszintjét. Fokozza a szervezet védekező mechanizmusát. Jótékony a sebek gyógyulásában. Növeli a szellemi teljesítőképességet. Idegerősítő, idegfájdalom csökkentő, nyugtató, altató hatású.

 

mkolaj

 

 

A csontozat első számú természetes segítője. Megállítja a csontszövetek leépülési folyamatát, majd elkezdi építeni azt.

Mákolaj formában kapható fogyasztása javasolt:

Belsőleg: naponta 1-2 mokkáskanál étkezés közben.

Enyhén kesernyés ízű. Levegőn gyorsan szárad, így zárt, sötét, lehetőleg hűvös helyen tároljuk!

 

 

A kerti mák (Papaver somniferum) fontos kultúrnövényünk.

A még zöld termés megvágása után képződő, megszilárdult tejnedve, az ópium, kb. huszonötféle nagy hatású alkaloidot (például morfint, narkotint, kodeint, tebaint, papaverint) tartalmaz. Az alkaloidok a száraz mákgubóból is kinyerhetőek, fontos gyógyszereket készítenek belőle.

 

  • A mai drogfogyasztók is ezt az eljárást követik és készítik a mákteát.

Elterjedtségére utal az, hogy nyelvünkben sokféle szókép kapcsolódik a mákhoz: a bódító, mérgező italt, sőt átvitt értelemben minden "narkotikumot" mákonynak neveztek; a mákszem a kicsiség mértéke, a svihák, pernahajder legényt a "jó mákvirág" jelzővel illették.

A régi házi-kertekben mindig termeltek (legalább a családi szükséglet kielégítésére) egy-két sor mákot. Ennek a termését azonban "sajnos " nemcsak az ételek ízesítésére használták, hanem olykor a zöld mákgubóból készített főzettel a gyerekeket is elaltatták, hogy az anya zavartalanul tudjon a mezon dolgozni.

A mák  is egyike az ősi vajákos növényeknek. Eredetét pontosan nem ismerjük, de föltételezhetően Afganisztán, Tádzsikisztán és Üzbegisztán az őshazája. Évezredek óta termelik, hiszen már Hippokratész is arról ír i. e. 460-ban, hogy a görögök ás az egyiptomiak a zöld máktok nedvét, mint gyógyszert ismerték; és fájdalmak csillapítására görcsoldóként, valamint köhögés ellen használták.

A máktokból kinyert ópium narkotikus hatását a keleti népek csak a dohányzással egyidejűleg ismerték meg, és az ópiumpipák élvezete leginkább Kínában és Indiában terjedt el. Az utóbbi években világszerte sajnálatosan elterjedt kábítószerek egyike-másika is a máktokból készül. Az ópiumot úgy nyerik a zöld máktokból, hogy kora hajnalban körkörösen, sekélyen késsel megkarcolják a fejlődő máktokot, amiből tejszerű nedv serken ki; ezt - beszáradása után - falapáttal leszedik, és edénybe gyűjtik, majd ópiumkaláccsá formázzák, és levélbe burkolva hozzák forgalomba.

 

makot

  • Kutató munka

A máktok 0,3.-0,5% mennyiségben alkaloidákat tartalmaz. Ezek közül a legfontosabbak a morfin, a kodein ás a Papaverin, amelyek jelentős gyógyszerek alapanyagaként szerepelnek. Kinyerésüket Kabay János gyógyszerész oldotta meg (1931), és szabadalmaztatta az egész világon. Az általa alapított és azóta sokszorosára fejlesztett Tiszavasvári Alkaloida Gyár termékeit sok országban használják és hazánk a világ 3. morfinexportáló országa.

 

Először a zöld terméstokból vonta ki a morfiumot és a kodein, papaverint. A zöld termésben gondot okozott a klorofill jelenléte, ezért a száraz kicsépelt mákgubót használta fel.

 

A magyar kutató a száraz mákgubóból való kivonási eljáráson  dolgozott. A népi gyógyászatban, a zöld terméstok forrázatával a gyermekeket "nyugtatták". Kabay János ezt az eljárást alkalmazta a világon először.A mákot manapság a legnagyobb területen Franciaországban, Bulgáriában, Romániában és Ausztráliában termelik. A Dél-Ázsiai államokban csak szigorú állami ellenőrzés mellett szabad mákot vetni.

 

2006. január 1-jétől a fehér virágú változata drognak minősül. Ezután szabadon csak a lilás-rózsaszínes változat termeszthető Magyarországon

 

Jelenleg gazdaságilag sokkal fontosabb a vegyipari alapanyagul szolgáló máktok, mint a mákszem. A kiskertekben azonban mégis a mákszemért termeljük ezt a növényt, amelynek termése éppen olyan "szelíd" fűszer, mint a fokhagyma vagy a petrezselyem.

  • Felhasználása

A magyar konyha jellegzetes "terméke" a mákos bejgli és a mákos csík, amelyekben Szintén együtt jelenik meg a mák ás a méz.

Még sokféle egyéb módon is hasznosíthatják a megdarált mákot, amely gyakorlatilag mentes az alkaloidáktól, és így teljesen ártalmatlan felnőttek és a gyermekek számára is.

a tokból való kiszórása után - még szárogatni szükséges. Először egész vékony rétegben terítsük ki napos helyen, azután fokozatosan vastagíthatjuk a réteget. A légszáraz mákszemet vászonzacskóban tároljuk. Több évig tartó eltartást azonban nem visel el, mert megavasodik vagy molyok telepednek meg benne.

A mákszemben 40-50% olaj van. Egyes országokban a hidegen kisajtolt olajat étkezési célokra használják.

A mák igen nagy kincs a magyar - és környékbeli országok étkezési kultúrájában. Viszonylag egyszerű termesztési módja, sokoldalú felhasználhatósága és kedvező tulajdonságai tették közkedveltté. Aminosavakban, zsírsavakban, foszforban, kalciumban, káliumban, magnéziumban és vasban gazdag. Régóta tudjuk, hogy lassítja az öregedési folyamatokat. Elősegíti a magas vérnyomás csökkentését. Kedvező zsírsav összetételének köszönhetően megelőzhető a trombózis és embólia kialakulása. Normalizálja a vér koleszterinszintjét. Fokozza a szervezet védekező mechanizmusát. Jótékony a sebek gyógyulásában. Növeli a szellemi teljesítőképességet. Idegerősítő, idegfájdalom csökkentő, nyugtató, altató hatású. A csontozat első számú természetes segítője. Megállítja a csontszövetek leépülési folyamatát, majd elkezdi építeni azt.

  • Összetétele

A mák tokja mellett a közvetlenül fogyasztható mákszem is jótékony hatású, mert egészségünk szempontjából kiemelkedő fontosságú vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag: B6-, biotin-, E-vitamin, kalcium-, magnézium- és vastartalma kiemelkedő.

  • Hatóanyagait a modern orvoslás is felhasználja.

A máktokban lévő tejnedvből előállított nyers ópiumban több mint 25 féle alkaloid van, melyből a modern orvoslás leggyakrabban hármat használ fel.

A morfin a legerősebb központi fájdalomcsillapító szerek egyike. Az erős fájdalmak enyhítésén túl csökkenti a fájdalomtól való félelmet és szorongást. Tartós használata megszokáshoz vezet, és függőség alakul ki. Az ópiummal együtt, nemcsak gyógyhatású anyagként, hanem kábítószerként is nyilvántartják, ezért orvosi alkalmazását szigorú rendszabályok írják elő.

  • A kodeint és származékait köhögéscsillapító hatása miatt használják.

A papaverin fontos sima izomgörcsoldó szer, melyet pl. gyomor- és bélgörcsök, az epehólyag görcsös állapotának, vesekőrohamok és görcsökkel kísért menstruációs zavarok terápiájában ma is használnak.

forrás: wikipédia

 

 

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu