Szeretettel köszöntelek a Global EgészségABC közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
Csatlakozz és máris hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, fórumozhatsz, blogolhatsz, és megoszthatod tapasztalataidat
bárkivel.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Global EgészségABC vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Global EgészségABC közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
Csatlakozz és máris hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, fórumozhatsz, blogolhatsz, és megoszthatod tapasztalataidat
bárkivel.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Global EgészségABC vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Global EgészségABC közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
Csatlakozz és máris hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, fórumozhatsz, blogolhatsz, és megoszthatod tapasztalataidat
bárkivel.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Global EgészségABC vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Global EgészségABC közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
Csatlakozz és máris hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, fórumozhatsz, blogolhatsz, és megoszthatod tapasztalataidat
bárkivel.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Global EgészségABC vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
PapayaSzármazás
A papaya a trópusi Amerikában őshonos növény.Az egész trópusi övben termesztett és kedvelt gyümölcs. Feltételezhető hazájából, Mexikóból a spanyolok terjesztették el a XVI. században. Brazília erdeiben ez az egyetlen vadon növő gyümölcsfa, így gyümölcse az őslakosok egyik legrégebbi tápláléka lehetett. Érdekesség :A papaya magját Brazíliában fűszerként használják.
A papáya gyümölcs bizonyos emésztési zavarok (gyomorsav-termelési elégtelenség,
emésztési problémák miatt kialakuló migrén, felfúvódás, hasnyálmirigy-elégtelenség) kezelésében is ajánlott. Kivonatát a bél különféle élősködői ellen (Oxyuris, Ascaris, Ancylostom) valamint ér- (visszértágulatos fekély, aranyér) és bőrproblémák (tályogok, sebek és különféle bőrbetegségek) esetén alkalmazzák.
A papáya hatóanyaga élősködőellenes szer, amelynek nyugtató hatása van az emésztőrendszerre.
Elősegíti a fehérjék, a zsírok és a cukrok emésztését, a gyomorsav mennyiségétől függően. Ödémagátló és sebgyógyulást serkentő tulajdonság is jellemzi.
Jóllehet a növény mérgező hatását mind a mai napig nem jelezték, a dinnyefából készült termékek, hatásuk miatt, csak orvosi rendelvényre kaphatók.
Felléphetnek velük szemben allergiás tünetek, valamint módosulhatnak tőlük a véralvadási tényezők.
A papája, papaja vagy dinnyefa a Carica nemzetségbe tartozó fa. Gyümölcse szintén papája vagy papaja néven ismert. A növény az amerikai kontinens trópusi területein őshonos, Mexikóban évszázadokkal a klasszikus mezoamerikai kultúrák előtt már termesztették.
A dinnyefát a térítők közötti trópusi területek gazdag talaján termesztik.
A mintegy 10 m magas fa tetején a levelek egy csokorban helyezkednek el. Az apró, zöldes színű porzós virágok önállóan vagy kettes-hármas csoportokban, a törzs felső részén találhatók.
Termése nagy, 20-30 cm-es, érett állapotban narancssárga bogyótermés, amely 5 kg-ot is nyomhat.
Hogyan fogyasszuk?
A héja élvezhetetlen, azt el kell távolítani, a gyümölcs húsa ehető, a magjai nagyon csípősek, ezért a fogyasztásuk nem ajánlott.
Nyersen is fogyasztható, gyümölcssalátába is teszik, de más jellegű saláta hozzávalója is lehet.
Püré formájában krémek és italok készítéséhez használható, párolva köret, befőzve kompót, vagy lekvár alapanyaga lehet.
Ha kettévágva citromlevet facsarunk a húsára, dinnyeként fogyasztható, kikanalazva a héjból.
Tippek-tanácsok
Jó tanácsok a tárolásához: Az érett, egészben hagyott gyümölcs maximum két napig tárolható hűvös, magas páratartalmú helyen.
Az érett gyümölcs húsából citrusfélék
levével elkeverve püré készíthető, így le is fagyasztható. A
felszeletelt érett gyümölcsöt javasolt fóliába csomagolni, ám így is
csak néhány napig áll el hűtőszekrényben. Utóérlelése
szobahőmérsékleten, max. 8 napig.
A megfelelően érett papaya héja
sárgászöld vagy zöld, számos sárga folttal tarkítva, esetleg sötét
pontocskák is előfordulhatnak rajta.
Az egész gyümölcs puha, kellemes tapintású.
A felszeletelt gyümölcs húsa tejes, piros, vaj puhaságú és nagyon lédús.
Ha
már túlérett, akkor a papaya héja citromsárga és barna foltok borítják,
mintha a gyümölcs megütődött, benyomódott volna, vagy penészes lenne;
ilyenkor a gyümölcs nagyon puha, felszeletelve pedig a húsa üveges.
A még éretlen gyümölcs arról ismerhető fel, hogy kemény, a héja zöld, kevés sárga színű pötty borítja.
Érdekesség:
A
mostanában táplálék-kiegészítőként alkalmazott papaya tabletta zöld
papaya friss hajtásaiból és félérett gyümölcsének szárítmányából,
magjából készül.
Fogyasztását cukorbetegeknek,
fogyókúrázóknak, emésztési problémák (pl. székrekedés, savhiány,
puffadás, teltségérzet) megszüntetésére, epe-és májproblémák
orvoslására, valamint kiadós lakomákat kedvelők számára javasolják.
A
gyümölcs héját különböző bőrproblémák, kiütések, leégés kezelésére vagy
egyszerűen a bőr felfrissítésére, megfiatalítására használják.
Pápua-Új-Guineában a nők menstruációs problémák esetén a zöld, éretlen papaya gyümölcsöt eszik meg héjastól, magvastól.
A Csendes-óceáni Szigeteken Noumea őslakói papaya levelet esznek a népszaporulat szabályozása érdekében.
Az enzimekben gazdag egzotikusn növénya Papaja hihetetlenül jó hatást gyakorol az általános közérzetre,
segíti az emésztést, harmonizál, karcsúsít és frissít a papain enzim által.
A papava nagyon sok táp-és ballasztanyagot szállít és segíti a fölösleges kilók eltünését.
A papayaenzimek elsőfokú zsírégetők.
Ezenkívűl a papaya gazdagon tartalmaz riboflavint és niacint vagy nikotinsavakat, valamint koenzimek, NAD és NADP fontos alapján képzi.
A papaya gazdag vitális anyagokban,ezek az enzimek az elsődleges összetevői a papayának.
C-vitamin tartalma magasabb a narancsé.
A papaya olyan antioxidánsokat tartalmaz , mint a nagy koncentrátumú Béta-karotin és Bioflavonoid.
Ezenkívűl fontos ásványí anyagokat is tartalmaz.
forrás: global-vitamin.hu
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!