Szeretettel köszöntelek a Global EgészségABC közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
Csatlakozz és máris hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, fórumozhatsz, blogolhatsz, és megoszthatod tapasztalataidat
bárkivel.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Global EgészségABC vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Global EgészségABC közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
Csatlakozz és máris hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, fórumozhatsz, blogolhatsz, és megoszthatod tapasztalataidat
bárkivel.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Global EgészségABC vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Global EgészségABC közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
Csatlakozz és máris hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, fórumozhatsz, blogolhatsz, és megoszthatod tapasztalataidat
bárkivel.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Global EgészségABC vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Global EgészségABC közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
Csatlakozz és máris hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, fórumozhatsz, blogolhatsz, és megoszthatod tapasztalataidat
bárkivel.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Global EgészségABC vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
US Hírek
A tudományban nem szokták azt mondani, hogy valami így van, vagy úgy van. A lehet és a talán és valószínű már azt jelenti, hogy felfedeztünk valamit, csak nem illik hangosan elkiabálni, mert nem tudjuk, hogy mit szól majd hozzá a pénzadó gazdánk. Ennek a protokollnak a figyelembe vételével érdemes elolvasni Török Katalin írását, ami az origo.hu portálon jelent meg a minap.
Kiderült, hogy a génjeinkben hibásan kódolt enzimek csökkent működése megfelelő mennyiségben bevitt vitaminokkal vagy ásványi anyagokkal helyreállítható.
A Berkeley Egyetem tudósai Nicholas Marini vezetésével azt vizsgálták, hogy egy adott enzimnek hányféle változata fordulhat elő az emberek genetikai anyagában, s ezeknek a változatoknak a működése hogyan befolyásolja a gének öröklődő tulajdonságait, majd megvizsgálták, hogy vitaminokkal ezen hibák előfordulási aránya hogyan változik. NEm tudom, hogyan jutott eszükbe pont egy vitamin. Talán olvasták egy korábbi írásomat erről?
A kutatók 564 önkéntestől vettek DNS-mintát, s megvizsgálták az enzim génjét. Összesen 14 különböző génváltozatot találtak, ebből 3 általánosan előfordult az önkéntesek körében. Ezt követően beültették a különféle génváltozatokat élesztősejtekbe, hogy megvizsgálhassák, mennyiben tér el egymástól az enzimváltozatok működése.
Marini kutatócsoportja összesen 4 olyan enzimvariánst azonosított a 14-ből, amelyek hatékonysága csökkent a normál fehérjéhez képest élesztőkben. Ezek közül az egyik mutáns már régóta ismert: egy példányban az emberek közel 30%-a hordozza, 2 példányban a mutáns gén gyakorisága 9%-os.
Egy kevéssé gyakori mutáns enzimváltozatot kivéve, amikor a kutatók megfelelő koncentrációban folsavat adagoltak az élesztőkultúrákhoz, sikerült tökéletesen helyreállítaniuk az enzim működését. Mindezek alátámasztják Bruce Ames, az egyetem professzorának egy korábbi tanulmányban feltárt eredményeit. A professzor még 1970-ben felfedezte, hogy bizonyos baktériumok, amelyek amúgy nem képesek egy adott aminosav (a fehérjék "építőkövei") előállítására, B6 vitamin jelenlétében mégis termelik azt. Tovább folytatva a kutatásokat, a tudós végül arra a következtetésre jutott, hogy az adott enzimek működéséhez nélkülözhetetlen vitaminokra és ásványi anyagokra nézve - a genetikai örökítőanyagban megjelenő enzimváltozatoknak megfelelően - különböző lehet az emberek optimális vitamin- és ásványianyag-szükséglete.
Köszönjük.
forrás:naturhirek
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!